Het Reishoekje

Rondreis Toscane

Hoewel we graag minstens één keer per jaar een verre reis maken, beseffen we heel goed dat Europa ook veel moois te bieden heeft. Zo maakten we met de auto een rondreis door Toscane, waarin we leuke steden bezochten, het prachtige Toscaanse landschap bewonderden en vooral van de heerlijke Italiaanse keuken genoten.
toscane
Dag 1: Zürich

Omdat het best een eind rijden is, besloten we om een tussenstop te maken in Zürich. Nou is de hoofdstad van Zwitserland misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om een nachtje te bivakkeren, Zürich is namelijk erg duur, maar het ligt precies tussen Groningen en Toscane in en wij konden bij vrienden van ons overnachten. Wij vonden de stad erg mooi, konden gezellig bijkletsen met onze vrienden en vonden dit daarom een ideale tussenstop.

cinque terre
Dag 2 t/m 4: Cinque Terre 

We zijn niet direct naar Toscane gereden. Onder het mom ‘nu we er toch zijn’ hebben we eerst enkele dagen de Cinque Terre verkend. In de provincie Ligurië aan de Italiaanse bloemenrivièra vind je een kustgebied met schilderachtige dorpjes, steile kliffen en terrassen vol wijngaarden. Het Cinque Terre gebied met de vijf dorpjes werd in 1997 opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en staat vooral bekend als wandelgebied, maar ook is er genoeg te doen en te zien voor diegene die wat minder actief is!

Dag 5: Een relaxdagje in Lucca 

Vandaag rijden we al op tijd naar Lucca. We komen aan bij een heerlijk appartement net buiten de stad, met een tuin en een zwembad. Het is inmiddels 34 graden hier, dus dat komt heel goed uit. We doen vandaag dus weinig naast luieren rond het zwembad. ’s Avonds eten we heerlijk op de stadsmuur van Lucca bij San Colombiano.

Dag 6 en 7: Een nachtje naar Florence 

Ondanks dat we Lucca nog nauwelijks gezien hebben gaan we voor twee dagen naar Florence. We bedachten dat het makkelijker was om hier met het openbaar vervoer heen te reizen dan het parkeren van de auto. We zetten onze eigen auto ergens in Lucca, buiten de stadsmuren, waar je gratis kunt staan en vervolgens vertrekken we per bus naar Firenze. Eenmaal aangekomen in het nog hetere Florence pakken we een stadsplattegrond en lunchen we op het Piazza Santa Maria Novella. Misschien niet heel pittoresk en enigszins toeristisch, maar we hebben honger en bovendien hebben we het heel erg warm (het is inmiddels 37 graden)! We strijken hier dan ook neer op een terras met een heerlijke nevelspray

Toscane

’s Middags proberen we het merendeel van de stad te bekijken, inclusief alle highlights zoals de Duomo, het Piazza della Signori, de Piazza Pitti en de Ponte vecchio. ’s Avonds genieten we van een overheerlijke verse pizza bij Fuoco Matto.

’s Ochtends vertrekken we op tijd om nog wat van Florence te zien. We bezoeken Michelangelo’s David en nog wat musea en eten een van die heerlijke antipasti plankjes op een terrasje bij Note di Vino met een heerlijk wijntje. Aan het eind van de middag ontdekken we een fantastische paninoteca, Il Bufalo Trippone. Zo’n klein winkeltje met allerlei wijn, pasta en olijfolie, maar waar je ook kunt zitten op een krukje en fantastische rijkbelegde broodjes kunt eten. Er wordt een uitschuifbaar tafeltje uitgetrokken en we krijgen er een huiswijntje bij… Genieten!

Florence
Dag 8: Terug om Lucca te ontdekken 

Aan het eind van de middag vertrekken we met de bus terug naar Lucca. Hier zoeken we onze auto weer op en rijden we naar ons appartement met tuintje net buiten de stadsmuur. We halen wat meloen en brood bij de supermarkt om de hoek en doen vandaag even helemaal niets meer.
De volgende dag verkennen we Lucca. Wij deden dit te voet, maar je kunt hier ook op veel plekken fietsen huren. Zo kun je een rondje over de stadsmuur fietsen (oppassen dus voor toeristen die niet kunnen fietsen! ;-). Lucca is heel easy-going, zeker vergeleken met Florence. Er zijn leuke straatjes, bijzondere torentjes, kerken en leuke pleintjes. Combineer dat met lekker weer en goed eten: wat kun je je nog meer wensen?

Pisa
Dag 9 en 10: Langs Pisa en een schilderachtige route naar Siena 

Tijd om verder te gaan. We gaan vandaag naar Siena, maar niet voordat we Pisa hebben gezien. Pisa is ontzettend toeristisch en niet groot, dus in een middag heb je het hier wel gezien. Hordes bussen met Chinezen en duizenden toeristen die het perfecte plaatje proberen te maken. Toch leuk om eens te hebben gezien. Parkeren doen we bijna onder de toren zelf voor ongeveer 2 euro per uur. We lunchen hier, opnieuw bij een paninoteca, met heerlijke Italiaanse sandwiches.

We rijden vervolgens door via een schilderachtige route, de Colle di Val d’Elsa. Aan het begin van de avond komen we aan in Siena. We verblijven twee nachten middenin de oude stad op 5 minuten loopafstand van het gezellige Piazza del Campo. We zijn helaas net twee dagen te laat om de, inmiddels wereldbekende, paardenrace de “Palio” mee te maken. Die schijnt spectaculair te zijn, maar ook erg veel bezoekers aan te trekken. Terwijl wij er zijn is het relatief rustig. Wel ligt het zand van de race nog op Il Campo en aan het einde van de middag volgt de huldiging van de winnaar. Bijzonder!

Dag 11: Bezoek aan de stad met de 14 torens San Gimignano 

San Gimignagno is een middeleeuws stadje in het hart van Toscane en is vooral bekend om haar 14 torens (ooit waren het er ruim 70!). Het is een erg leuk stadje om doorheen te lopen, vooral ook vanwege de vele winkeltjes met wijn, leren tassen en kunst. Bovendien huisvest in dit stadje de wereldberoemde ijssalon Gelateria DondoliHet ijs hier schijnt fantastisch te zijn! De lunch bij Caffè Giardano was dat overigens ook. Met dit uitzicht->

Dag 12: Volterra 

Nog zo’n oud middeleeuws stadje is Volterra. Het ligt bovenop een heuvel en heeft bovendien nog een oud Romeins amfitheater. In het centrum vind je het Palazzo dei Priori, het oudste stadhuis van Toscane. Leuk stadje om in een middag doorheen te lopen. We aten op een klein pleintje het menu del giorno bij La Carabaccia.

Dag 13 en 14: Relaxen op een Agriturismo 

Ondertussen verblijven we op een heerlijk agriturismo vlakbij het stadje Poggibonsi, omgeven door Toscaanse olijfboom- en wijngaarden. Hier genoten we van de plaatselijke wijn, het zwembad, het uitzicht en de barbecue. De ideale plek om onze rondreis door Toscane af te sluiten.

Dag 15: Terugreis via Offenburg 

Het zit er alweer op, maar voordat we meer dan 1400 kilometer in de auto gaan zitten slaan we eerst nog wat Toscaans eten en drinken in. Halverwege overnachten we in het Duitse Offenburg, vooral vanwege praktische redenen: iets over de helft en vlak naast de snelweg. We koken zelf wat en genieten nog even van de zon, voordat we de volgende dag terugrijden naar Nederland.

Praktische tips Toscane 

  • Probeer de drukste periodes te vermijden. Wij waren er in de zomer vlak voor het hoogseizoen (eind juni t/m begin juli). Dat was qua drukte nog prima te doen. Twee weken later wordt het erg druk en moet je overal lang wachten. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de hitte, hoewel dat natuurlijk nooit helemaal te voorspellen is ;-). 
  • Houd er rekening mee dat er tussen de middag vaak lange pauzes worden gehouden in Italië, zowel in winkels als het openbaar vervoer. Zoek van tevoren dus even de openingstijden en bus- of treintijden op. 
  • Lekker eten kan eigenlijk overal in Toscane en voor je het weet eet je 2 keer per dag een driegangenmaaltijd. Wissel dit eens af met een lekker broodje bij de paninoteca of haal wat eten bij een afhaaltentje of supermarktje en eet dat lekker op de trap op het plein op, net als de locals doen.

Dit blog is geschreven door gastblogger en travelchick Jorien.

 

Ook naar Toscane? Bekijk hier de 15-daagse individuele rondreis door Toscane & Umbrië! Uiteraard is deze reis naar eigen wens aan te passen.

 

 

Wil je meer lezen over een reis naar Toscane met kinderen? Lees hier de blog van Reiskoe en ontdek 11 leuke activiteiten met kinderen! Of bekijk hier de reisblogs van Marcella Molenaar over Italië. 

Deel op Social Media

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Twitter
Elles Baks

Elles Baks

Persoonlijk reisadviseur

Recente blogs

Dit bericht