Het Reishoekje

Porto: ideale stedentrip

Portugal is een prachtig land met een heerlijk klimaat, goed eten en heel vriendelijke mensen. Veel mensen zullen Portugal kennen van zonvakanties naar de Algarve, maar mijn advies is om ook eens het noorden te bezoeken. Ga dus eens naar het heerlijke en nog niet zo toeristische Porto!
Genoeg te zien

In Porto valt genoeg te zien. Zo zijn er tientallen prachtige kerken en kathedralen en architectonische hoogstandjes zoals de brug Ponte Dom Luis I. Daarnaast staat de stad vol met kleurrijke huizen, rijkversierd met de blauwe tegeltjes, de azulejos. Ook het station Sao Bento is een kunstwerkje op zich. Als je van mooie boekenwinkels houdt, loop dan vooral even binnen bij Lello!

Vervoer

Je kunt je op vele manieren door Porto manoeuvreren. Zo kun je urenlang rondstruinen langs de rivier, door de parken en door de mooie straatjes. Naast de reguliere taxi’s, trams, bussen en treinen heb je daarnaast ook nog een kabelbaantje, tuktuk’s en de leuke trammetjes die her en der door de stad rijden. Er gaat ook een historische tram richting de zee. Heel leuk als uitstapje!

Lekker eten

In Porto kun je ook heerlijk eten. Van Portugese tapas (wij aten bij Jimão) tot eh ja wat eigenlijk niet? In de wijk Ribeira vind je veel leuke eettentjes. Maar let op dat je niet te dicht bij het water komt, daar zitten ook wat dure toeristische restaurants die wat minder goed zijn. We hadden ook goede verhalen gehoord over ODE Porto Wine House, maar die is heel klein en was bij onze poging helaas vol! Voor de lunch zijn er van die typische lokale toko’s. Het lijkt op een sportkantine, er staat een tv aan en alle lokale mensen eten er. Dat moet dus wel goed zijn! Zo wordt er overal de traditionele Francesinha geserveerd: een soort tosti met daartussen ook nog gehakt, ham, worst, steak (het houdt niet op) drijvend in tomatensaus met een eitje er bovenop. Het ziet er misschien niet appetijtelijk uit, maar je moet het een keer geproefd hebben! Let wel: hierna hoef je geen eten meer de rest van de dag. En houd je van vis? Ga dan vooral eens naar de wijk Matosinhos, waar oude Portugese mannetjes de barbecue voor de talloze restaurantjes bemannen. Wij aten bij O Lusitano, maar volgens mij kan het hier bijna niet fout gaan. Hier verschans je je aan de heerlijkste kabeljauw, zeebaars, sardientjes of inktvisjes!

Lekker drinken

Porto staat natuurlijk ook bekend om de herkomst van… port! In de wijk voorstad Vila Nova De Gaia vind je meer dan 50 verschillende porthuizen, zoals Sandeman, Calem, Croft, Kopke en Taylors, waar je rondleidingen kunt krijgen en natuurlijk port kunt proeven! Wist je dat er heel veel verschillende soorten port zijn? En dat er ook witte en rosé port bestaat? Na een tour wel!

Zon & zee

Porto ligt aan zee. Dat zou je in eerste instantie helemaal niet zeggen als je door het oude centrum loopt. Toch ben je met een fikse wandeling of met de tram zo bij de zee. Wij waren er in januari en het was best fris, maar over het algemeen is het hier bijna het hele jaar door lekker! Vooral het najaar wordt aangeraden, dan is het nog warm, de zee op temperatuur en begint de druivenoogst!

Dit blog is geschreven door gastblogger en travelchick Jorien.

 

Wil je meer lezen over Portugal? Check in dit blog van Travel Away 13 hoogtepunten in Lissabon! 

Deel op Social Media

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Twitter
Elles Baks

Elles Baks

Persoonlijk reisadviseur

Recente blogs

Dit bericht