Het Reishoekje

Wildparken Zuid-Afrika

Ben je al eens in Zuid-Afrika geweest? Dan heb je de meest bekende wildparken zoals Kruger en Addo waarschijnlijk al gezien. Maar is er zoveel meer! Je kunt blijven terugkomen en elke keer iets nieuws ontdekken. Of ga juist de eerste keer van de gebaande paden af en je zult versteld staan van de schoonheid van het land. Hierbij 5 tips voor minder bekende wildparken in Zuid-Afrika!
Khalagadi Transfrontier Nationaal Park

Wil je een “alleen op de wereld gevoel” ervaren? Breng dan een bezoek aan het redelijk onbekende Khalagadi Transfrontier Nationaal Park. Het park is gelegen in het uiterste Noordoosten van Zuid-Afrika in de Kalahari woestijn en is bijna twee keer zo groot als het Kruger Nationaal Park. Het landschap kenmerkt zich door het uitgestrekte rode vlaktes met zandduinen en af en toe wat struiken of een kameeldoorn. Dit biedt prachtige plaatjes voor zonsopkomsten en zonsondergangen! In dit wildpark komen veel roofdieren voor zoals leeuwen en luipaarden. Maar ook struinen gemsbokken, gnoes en antilopen door dit verlaten uitziend landschap. Omdat het een Nationaal Park is, is het mogelijk om met je eigen auto door het park te rijden en een zogenoemde ‘self drive’ te maken.

Tip: Combineer Zuid-Afrika met Namibië: start in Kaapstad en reis o.a. via Khalagadi, Fish River Canyon en Sossusvlei naar Windhoek. 

Madikwe Game Reserve

Het Madikwe wildpark ligt dichtbij de grens met Botswana en ook in de Kalahari woestijn. Voordeel van dit landschap is de lage vegetatie dus veel kans op het spotten van wild! Het park staat bekend om de grote populatie Afrikaanse wilde honden. Daarnaast zijn ook alle leden van de Big Five in dit park vertegenwoordigd. Omdat Madikwe een privé reservaat is, is het niet mogelijk om met je eigen auto door het park rijden (behalve om bij je lodge te komen) en worden er alleen georganiseerde game drives aangeboden. Het park is aan te rijden vanuit Johannesburg, maar kan ook onderdeel zijn van een mooie rondreis door het relatief onbekende Waterberg gebied.

Phinda Private Game Reserve

Wil je naast het bekende Hluhluwe-Imfolozi iets anders zien in KwaZulu Natal? Ga dan naar Phinda Private Game Reserve! Dit park heeft een unieke flora door 7 verschillende ecosystemen (o.a. savanne, bossen en het zeldzame droge zandbos) en wordt daarom ook wel omschreven als “De Zeven Wereldwonderen”. In het park is de Big Five te spotten tijdens een georganiseerde game drive, maar ook de cheeta en de zwarte neushoorn wordt hier vaak gezien. Een leuk alternatief is de Ocean Safari waarbij je dolfijnen en walvissen kunt spotten of kunt snorkelen tussen gekleurde koraalriffen. Het park ligt namelijk dichtbij de azuurblauwe Indische Oceaan!

Sibuya Game Reserve

Het avontuur van een verblijf in Sibuya Game Reserve begint al met de boottocht naar je lodge. Je stapt op in Kenton-on-Sea, ongeveer 1,5 uur rijden van Port Elizabeth in de Oostkaap. Via de bochtige Kariega rivier vaar je naar het wildreservaat. Onderweg kun je met een beetje geluk schildpadden, dolfijnen en walvissen nabij de riviermond spotten. Omdat het reservaat aan een rivier ligt kun je ook activiteiten zoals vliegvissen, kanoën en bootcruises ondernemen. Erg leuk aan Sibuya is dat je in eco-vriendelijke tentenkampen verblijft waarbij gebruik wordt gemaakt van zonne-energie. Dus geen wifi, tv of airconditioning, maar wel rust en prachtige natuur. Vanuit de tentenkampen kun je mee op game drives waarbij je onder andere de Big Five kunt spotten.

Pumba Private Game Reserve

Ook in de Oostkaap vind je het Pumba Private Game Reserve. Dit park ligt op ongeveer 20 kilometer ten westen van Grahamstown. Hier kun je tijdens een georganiseerde game drive de Big Five tegenkomen én de zeldzame witte leeuw spotten. Ook kun je tijdens een safari zebra’s, giraffen en natuurlijk pumba zelf (wrattenzwijn) tegenkomen. Het reservaat heeft een rehabilitatie programma voor de luipaard waardoor de kans op het zien van dit lid van de Big Five redelijk groot is. Het landschap bestaat uit typische Afrikaanse bush en naast groot wildlife vind je hier ook veel vogelsoorten.

Extra tip!
Wil je Zuid-Afrika bereizen zonder al te veel toeristen? Slapen in lodges die normaal ver van te voren volgeboekt zijn? En gebruik maken van de gunstige wisselkoers? Boek dan nu je reis naar Zuid-Afrika. Uiteraard met flexibele boekingsvoorwaarden. 

Bekijk hier de 22-daagse voorbeeldreis Zuid-Afrika die uiteraard naar wens aan te passen is! 

Deel op Social Media

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Twitter
Elles Baks

Elles Baks

Persoonlijk reisadviseur

Recente blogs

Dit bericht