Het Reishoekje

Weekend Marrakech

Marrakech – een ultiem vriendinnenweekend! Shoppen, spabehandelingen, terrasjes en chillen bij het zwembad in een sprookjesachtige Riad. Marrakech heeft de ideale ingrediënten voor een heerlijk vriendinnenweekend!
Shoppen

Tientallen kleine straatjes uitgestald met manden, aardewerk, tapijten, tassen en schoenen vormen het kleurrijke decor van de Medina in Marrakech, de oude stad. De Soek, zoals de markt in het Arabisch wordt genoemd, is een heerlijke plek om een paar uur rond te struinen en de leukste souvenirs te shoppen. Ook etenswaren en kruiden zijn hier volop te vinden en proeven is vaak geen probleem! Grote karren met dadels, noten en vijgen komen voorbij rijden maar ook bakken met fruit en heerlijke fruitsappen zijn verkrijgbaar.

Afdingen hoort erbij, maar hier kun je een leuk spelletje van maken. Bang om te verdwalen hoef je niet te zijn, want je komt bijna altijd weer uit op het bruisende en sfeervolle Djemma el Fna plein. Dit plein komt ‘s avonds pas echt tot leven met muzikanten, buikdansers, waarzeggers en verhalenvertellers. Tel hier de duizenden lichtjes uit de stad en de heerlijke geuren van de eetkraampjes bij op en je hebt een indrukwekkend schouwspel.

Tip: kijk uit voor zakenrollers, mensen die je de weg willen wijzen of naar je toe lopen om je iets te verkopen. Negeer ook de slangenbezweerders en mensen met apen – dit is dierenmishandeling.

Hammam

Een bezoek aan een traditionele hammam is een must tijdens een bezoek aan Marrakech. Deze badhuizen stammen af van de Romeinse tijd waarin mensen niet over de mogelijkheden beschikten om zich thuis te baden en hier kwamen om zich te reinigen voor het gebed. Daarnaast had het ook een sociale functie, de bewoners uit de buurt wisselden hier de laatste roddels met elkaar uit. Hoewel het voor de locals nog steeds een sociale activiteit is worden de hammams nu vooral ter ontspanning gebruikt.

Ze zijn verspreid door de hele stad en makkelijk te vinden. Bij binnenkomst wordt vaak muntthee aangeboden. Vervolgens start de behandeling en ga je eerst naar de stoomruimte. Nadat je een tijdje hebt gestoomd word je van top tot teen gescrubd (dit kan er soms best hard aan toe gaan!), gedoucht en ingesmeerd met heerlijke oliën. Na afloop kun je nog even relaxen met een kopje thee. Soms kun je ook nog een massage bijboeken. 

Je kunt kiezen voor een publieke hamman waar de locals ook komen (minder privacy) of voor een iets duurdere en luxere spa waar je verschillende behandelingen kunt boeken.

Tip: vele Riads hebben ook een eigen hammam waar je verschillende behandelingen kunt boeken, net zo makkelijk!

Terrassen en binnentuinen

Een van de leukste dingen in Marrakech vond ik de dakterrassen. Lekker rustig en met een koel windje de bedrijvigheid in de straten beneden je aanschouwen. Vooral na een drukke dag in de stad is dit een heerlijke afsluiter. Met uitzicht op het Atlasgebergte in de verte en wat dichterbij de minaret van de Koutoubia Moskee, de grootste Moskee van Marrakech, is een dakterras een heerlijke plek voor de zonsondergang. 

marrakech

Naast een koud drankje kun je natuurlijk ook terecht voor een lekkere Arabische koffie of kruidenthee. Ook een volledige lunch of diner is natuurlijk mogelijk. Houd er wel rekening mee dat er niet altijd alcohol wordt geschonken in restaurants en cafés in Marrakech. Naast dakterrassen zijn er ook restaurants met prachtige binnentuinen. Ook hier vind je de rust na een volle dag met indrukken van de stad. De geuren van de lekkerste Tajine gerechten komen je tegemoet alsook de rook en fruitige luchtjes van de waterpijpen die her en der op tafels staan. De binnentuinen staan vaak vol met planten en sfeervolle verlichting.

Tip: Dakterras Zwin Zwin is een heerlijke plek waar je zelfs een biertje of wijntje kunt bestellen. Qua restaurant met mooie binnentuin kan ik Le Jardin aanbevelen.

Sprookjesachtige accommodatie

Door heel Marakkech vind je sprookjesachtige Riads, oude traditionele huizen van rijke families die omgebouwd zijn tot hotels. Riad is afgeleid van het woord “tuin” en de tuin of binnenplaats is altijd het middelpunt van een Riad. Hier vind je vaak een sfeervol terras en zwembad omgeven door kleurrijke mozaïeken en veel planten. De mooie houtsnijwerken en Marokkaanse tierelantijntjes maken de accommodatie helemaal af.

De kamers zijn verdeeld over verschillende verdiepingen rondom de binnenplaats, met de ramen aan de binnenkant. Dit stamt ook nog af van vroeger, op deze manier hadden de vrouwen meer privacy. Een Riad is vaak een oase van rust in de drukke binnenstad. Zodra je je hotel binnenloopt kom je in een heel andere wereld terecht. De Riads zijn ook zo gebouwd dat ze bescherming bieden tegen de hitte, lekker koel dus!

Tip: ik verbleef zelf in Les Bougainvilliers, een prachtige Riad met dakterras en erg centraal gelegen (paar minuten lopen van het Djemma el Fna plein). 

Ook op citytrip naar Marrakech? Kijk bij Reizen voor meer informatie! 

Deel op Social Media

WhatsApp
Facebook
Pinterest
Twitter
Elles Baks

Elles Baks

Persoonlijk reisadviseur

Recente blogs

Dit bericht